Bij de diensten

Kerkdiensten 12 juli tot en met 16 augustus
Ik mag goed nieuws met u delen. Ik moest u vorige week nog melden dat de kerkdienst op zaterdag blijft, vanwege technische problemen. Wij hebben nu, in overleg met de mensen van de techniek, besloten dat de kerkdiensten vanaf 12 juli weer gewoon op zondag plaats kunnen vinden om 9.30 uur in de Oase.
Het is in de beleving van velen waardevol om gewoon op zondag de kerkdienst te kunnen houden. De mensen van de techniek hebben veel werk verzet om dit mogelijk te maken. Daarvoor hartelijk dank.
Wij hebben twee diensten in juni gehad om één en ander te testen. Toen ging nog niet alles vlekkeloos, maar wij hebben er allemaal van geleerd en nu zijn wij er klaar voor.
Dus u kunt u vanaf maandag 6 juli “inschrijven” voor de kerkdiensten van de komende weken. Er kunnen ruim 100 mensen in de kerk. Uiteraard blijven verder de regels zoals ze waren. Voelt u zich niet fit, blijf dan thuis. En houdt afstand van elkaar en volg de aanwijzingen van de regisseurs met oranje hesjes.
Ook gemeentezang is nog niet mogelijk, maar wel kunnen er 1 of 2 zangers, als zij voldoende afstand houden (3-5 meter) van elkaar en de gemeente, een bijdrage leveren.
U kunt u opgeven/registreren voor de kerkdienst via de volgende link:
https://pgdrachten.nl/kerkdiensten/aanmelden-kerkdienst.html
Aanmelden blijft noodzakelijk.
Hebt u geen computer en wilt u graag naar de dienst komen, dan kunt u contact opnemen met Hans en Aleid Bouma (tel. 520621). Zij regelen dan voor u een inschrijving.

Ik hoop dat dit alles mag bijdragen dat wij als gemeente weer meer verbondenheid voelen met elkaar en wij samen ons geloof kunnen belijden en beleven.
Wij hebben nog steeds mensen nodig die bij de diensten in Oranje hesjes aanwijzingen willen geven (regisseurs). Als u mee wilt doen meldt u dan bij Karla Marinus (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Als alles goed blijft gaan, kunnen vanaf zondag 23 augustus de andere kerken weer open om diensten te vieren. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn.
Ik wens u allen goede en gezegende diensten toe,
Mede namens de werkgroep Exit Lockdown,
Ds. Anne Henk Boschma

 

Bij de diensten

In het weekeinde dat ik de kopij voor Geandewei maak, is de eerste dienst met 30 bezoekers geweest. Het is een voorzichtige start van de opening van de kerken. Wij hebben in deze eerste dienst kunnen zien en leren hoe alles verloopt.
Helaas mag er helemaal niet worden gezongen. Dat wordt door velen (ook door mij) als een enorm gemis ervaren, maar zo zijn voorlopig de regels. De kerkgangers zijn daardoor min of meer toeschouwers bij de opname van de videodiensten. Bij de eerste dienst vonden de bezoekers het in het algemeen toch heel waardevol om bij de dienst aanwezig te kunnen zijn. Dat voegt zeker iets toe aan de beleving. Het is goed om dat ook weer zo samen te mogen ervaren. Voor de videodienst op 5 juli mogen er 100 kerkgangers komen. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk of de opname dan op zaterdagmorgen of zondagmorgen zal zijn. Houdt u dus de nieuwsbrieven en de website goed in de gaten, wanneer u naar de kerk kunt. Wij zullen u tijdig laten weten wanneer u zich voor deze dienst kunt inschrijven.
Op 5 juli zal ds. Jurgen van den Herik de preek verzorgen en mag ik de liturg zijn.
Waar u ook meeviert, u allen goede en gezegende diensten toegewenst,
Mede namens de werkgroep Exit Lockdown,
Ds. Anne Henk Boschma


Als de kerk weer open is.
Ik hoor van veel gemeenteleden dat zij de kerkgang missen. Ze missen de diensten, het samen zingen, maar zeker ook de onderlinge ontmoeting en het koffiedrinken. En het duurt nu al zo lang. Wat zouden wij graag willen dat alles weer normaal zou zijn.
Maar premier Rutte heeft ook gezegd dat wij voorlopig moeten wennen aan het “nieuwe normaal” en dat zal anders zijn dan wij gewend zijn. Dat merken wij al volop in het dagelijks leven.
Dat “nieuwe normaal” geldt ook voor de kerkdiensten. Er is een werkgroep bezig om de openstelling van de kerk voor te bereiden. U kunt in deze Geandewei ook het werkplan van de commissie lezen. Wij volgen daarbij nauwgezet de regels van het RIVM en de aanbevelingen van de Protestantse kerk. Veiligheid gaat voor alles.
Dat betekent dat wij op 21 en 28 juni met een groep van 30 mensen gaan proefdraaien. Zij worden gevraagd om bij de opname van de dienst aanwezig te zijn.
Vanaf 1 juli mogen er weer 100 mensen samenkomen. Dat willen wij vanaf zondag 5 juli eerst in één kerkgebouw, de Oase, proberen. Na de zomervakantie gaan de andere gebouwen dan ook open als alles goed gaat.
Maar de diensten zullen echt anders zijn dan wij gewend waren. Ten eerste kunt u niet spontaan naar een kerkdienst komen. U moet zich van tevoren via de computer opgeven. Het is nodig dat alle bezoekers geregistreerd zijn en dat wij precies weten wie en hoeveel mensen er komen.
Eind juni kunt u via een reserveringssysteem op de site van de Protestantse gemeente uw plek(ken) reserveren. Als er 100 mensen zijn, dan is het vol. Dan moet u voor een volgende zondag kiezen. Als u zich hebt aangemeld, krijgt u een email met een bevestiging en die moet u tonen bij de ingang van de kerk. Zonder aanmelding mogen wij u niet binnenlaten. Het klinkt streng en beperkend, maar het zijn de voorschriften. Wij hopen van harte dat mensen zich in begin maar voor één dienst in de 4 weken opgeven, om zo iedereen de kans te geven om naar de kerk te komen. Houdt ook hiermee rekening met elkaar.
Op de zondagmorgen zal alles anders zijn. Als u bij de ingang komt, moet u daar in de rij staan op anderhalve meter afstand.
Bij de ingang moet de u de vraag gesteld worden of u geen corona gerelateerde klachten hebt en moet gecontroleerd worden of u zich aangemeld hebt.
Dan wordt u door vrijwilligers doorverwezen naar uw plek. U mag dus zelf geen plek uit kiezen.
Ook de beleving van de dienst zal anders zijn. Er mag namelijk niet gezongen worden. Ik moet u eerlijk zeggen, dat ik dat wel een heel groot gemis vind. Maar het kan niet anders. Men vermoedt dat zingen besmetting in de hand werkt. U zult dus, net als bij de videodienst, moeten luisteren naar de liederen en de muziek.
Het zal waarschijnlijk ook vreemd voelen om zo met 100 mensen verspreid in de kerk te zitten.
Na afloop moet u ook weer op een teken de kerk verlaten. En helaas, er is geen koffie en geen verdere ontmoeting mogelijk.
U begrijpt dat deze kerkdiensten zeker nog niet lijken op hoe wij het gewend waren in Drachten, maar het kan en mag voorlopig niet anders.
Toch ben ik dankbaar dat er weer een mogelijkheid is om toch samen in de kerk te zijn. En allen die niet aanwezig kunnen zijn, die kunnen de dienst blijven volgen via Youtube (bij voorkeur) of de kerkomroep.
Ik hoop dat wij zo samen weer een stapje mogen maken.
Wij mogen elkaar, waar wij dan ook meevieren, goede en gezegende diensten toewensen,
Ds. Anne Henk Boschma

Zondag 7 juni Avondmaalsviering
Ik heb de vorige keer al iets geschreven over de dienst van zondag 7 juni. Omdat dit een Avondmaalsviering is, wil ik dat nogmaals onder uw aandacht brengen.
Omdat er op zondag 7 juni in het oorspronkelijke rooster een Avondmaalsdienst stond hebben wij als collega’s samen gesproken over de mogelijkheid om dit ook via de videodiensten te vieren. Wij hebben samen gezocht naar een passende vorm.
In deze dienst hoopt ds. Gera den Dikken de Schriftlezing en preek te verzorgen en mag ik de liturg zijn. Wij willen u vragen om op die zondag, als u het Avondmaal mee wilt vieren, zelf een stukje brood en wijn/druivensap klaar te zetten voor de dienst.
Tijdens de dienst zullen wij het brood breken en de beker inschenken. Op dat moment wordt u dan ook uitgenodigd om brood en wijn thuis te nemen. Zo voelen wij, naar wij hopen, toch een diepe verbondenheid met God en met elkaar.
Wij begrijpen dat deze vorm niet gewoon is, maar deze tijd is ook niet gewoon. Nooit eerder is het volgens mij voorgekomen dat de gemeente van de Heer zolang niet samen kon komen.
Hierbij nodigen wij U, die dat wil, uit, samen met ons op deze manier het Avondmaal te vieren.
Avondmaal is in de kerk altijd verbonden geweest met Diaconaat. Als je samen brood en wijn deelt, dan moet je ook samen als kerk delen met hen die hulp nodig hebben. In de dienst zal ook in het bijzonder aandacht zijn voor het diaconaat en een project.
Wij hopen dat wij zo een waardevolle en intense dienst mogen hebben,
Mede namens de collega’s,
Ds. Anne Henk Boschma

Van de Meent
Al ruim 2 ½ maand zitten wij in de coronacrisis. In korte tijd is het leven en ook het kerkelijk leven heel erg veranderd. Als ik op de TV nu mensen elkaar een hand zie geven, lijkt dat bijna vreemd en dat geldt ook voor bijeenkomsten waar massa’s mensen op de been zijn.
Ik hoor van veel mensen dat zij het steeds moeilijker vinden. Ons geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. Gelukkig komen er voorzichtig weer wat meer mogelijkheden om het maatschappelijk en sociaal leven wat aangenamer te maken. Wij worden ook samen creatiever. Een ieder zoekt naar nieuwe mogelijkheden.
Nu het mooi weer is, kan ik soms toch bij mensen met een kwetsbare gezondheid langskomen, omdat wij in de tuin kunnen zitten. Zo is een ontmoeting toch weer mogelijk.
Het kerkelijk leven is nog verre van gewoon en velen missen ook de diensten. Elders in Geandewei vindt u volop informatie over de kerkdiensten voor de komende tijd.
Helaas lijkt het zo te zijn dat kerkdiensten een plek kunnen zijn waar het virus zich gemakkelijk kan verspreiden. Daarom is voorzichtigheid geboden. Wat zou ik graag weer even samen in de gemeente zingen, maar ja….het kan en mag zeker nog niet.
Ik mis de gemeente en de spontane contacten enorm. Het voelt allemaal zo vreemd. Wij doen ons best om zo goed mogelijk het contact te onderhouden, maar het blijft beperkt.
Veel gesprekken voer ik nog via de telefoon. En zeker, als u mij even wilt spreken, aarzel dan niet om mij te bellen. Dat kan altijd.
Sinds enige weken hebben wij de videodiensten. Het wordt door de technici mooi in beeld gebracht. Op 7 juni zullen wij voor het eerst op deze manier het Avondmaal vieren. Ook dat zal vreemd voelen, maar het is toch een mogelijkheid om samen die verbondenheid met God en met elkaar te vieren. Ik hoop dat wij daar toch iets van mogen ervaren.
Ik probeer in de komende weken door te gaan met de wekelijkse digitale boodschap (filmpje). Dank u voor de mooie en betrokken reacties op de filmpjes.
Ik wil u allen veel sterkte en kracht toewensen.
Een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

Zondag 7 juni Avondmaalsviering
Op zondag 7 juni staat er een Avondmaalsviering op het rooster. Als collega’s hebben wij daar samen over gesproken en wij willen toch graag de mogelijkheid bieden om samen de Maaltijd van de Heer te vieren. Wij zullen samen zoeken naar een passende vorm.
In deze dienst hoopt ds. Gera den Dikken de Schriftlezing en preek te verzorgen en mag ik de liturg zijn. Wij willen u vragen om op die zondag, als u het Avondmaal mee wilt vieren, zelf een stukje brood en wijn/druivensap klaar te zetten voor de dienst.
Tijdens de dienst zullen wij het brood breken en de beker inschenken. Op dat moment wordt u dan ook uitgenodigd om brood en wijn thuis te nemen. Zo voelen wij, naar wij hopen, toch een diepe verbondenheid met God en met elkaar.
Wij begrijpen dat deze vorm niet gewoon is, maar deze tijd is ook niet gewoon. Nooit eerder is het volgens mij voorgekomen dat de gemeente van de Heer zolang niet samen kon komen.
Hierbij nodigen wij U, die dat wil, uit, samen met ons op deze manier het Avondmaal te vieren.
Avondmaal is in de kerk altijd verbonden geweest met Diaconaat. Als je samen brood en wijn deelt, dan moet je ook samen als kerk delen met hen die hulp nodig hebben. In de dienst zal ook in het bijzonder aandacht zijn voor het diaconaat en een project.
Wij hopen dat wij zo een waardevolle en intense dienst mogen hebben,
Mede namens de collega’s,
Ds. Anne Henk Boschma

Van de Meent
Soms kan ik maar moeilijk beseffen wat er allemaal gaande is. Het lijkt af en toe wel een nare nachtmerrie waar wij in terecht zijn gekomen. Het leven en ook het kerkelijke leven heeft een hele andere invulling en beleving gekregen.
Ik hoor van velen dat zij de diensten en de ontmoetingen met elkaar missen. En dat onderschrijf ik van harte. Aan de andere kant zie ik ook prachtige manieren om toch betrokkenheid bij elkaar te voelen.
De radiokerkdiensten worden, vind ik, prachtig vormgegeven en geven een gevoel van nabijheid. Maar ook in het persoonlijke vlak gebeurt er veel: een kaartje schrijven, met elkaar bellen en soms staat er even iemand vanaf “anderhalve meter” op de stoep. Op afstand toch met elkaar meeleven.
Er wordt veel onderling gebeld en dat is nu een waardevol hulpmiddel.
Ik heb ook elke week wel een paar vergaderingen/overleggen via de computer. Zo kun je elkaar toch zien en spreken, en kunnen er plannen worden gemaakt en beslissingen worden genomen.
Ik heb nu ook de mogelijkheden van YouTube ontdekt. Inmiddels heb ik twee digitale groeten/boodschappen onder de gemeente mogen verspreiden en ik hoop u elke woensdag weer een filmpje te sturen. Gaandeweg ontdek je toch andere manieren van contact leggen.
Ik kan het niet genoeg benadrukken: Schroom alstublieft niet om te bellen als u contact wilt. Even samen delen kan waardevol zijn.
Komende week is het meivakantie en wij hadden dan het plan om naar New York te gaan, maar dat is nu uiteraard niet mogelijk. Ik heb besloten om geen vakantie op te nemen, maar voor gemeentewerk beschikbaar te blijven. Wellicht dat ik wel wat meer vrije tijd neem in deze weken, maar ik ben verder gewoon present. Als ik even niet aanwezig ben, belt u dan rustig weer of spreek de voicemail in, dan bel ik u terug.
U allen veel sterkte in deze tijd van zorg en afstand. Mag God ons vasthouden en mogen wij elkaar zoeken en vasthouden.
Alle goeds voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

Van de Meent
Op het moment dat ik dit schrijf zijn al drie weken de "coronamaatregelen" van kracht. En wij weten inmiddels dat dit zeker nog tot eind april van kracht blijft. Dat is voor sommige mensen afzien.
Ik hoor van gezinnen dat het niet meevalt om alle ballen in de lucht te houden, om het thuiswerken of werken te combineren met thuisonderwijs en zorg voor de kinderen. Voor mensen in de vitale beroepen is het een hele drukke en hectische tijd, terwijl anderen hun werk en invulling van de dag zo missen. En natuurlijk zijn er ook die zorg hebben over hun financiële situatie.
Voor sommige ouderen is het isolement nu erg groot. Men mist het bezoek, de gezelligheid. De dagen zijn lang en leeg.
Als kerkgemeenschap is het zo onwerkelijk dat wij elkaar niet kunnen ontmoeten. Juist nu je zo graag samen geloof en leven wilt delen, moeten wij afstand van elkaar houden. Dat valt velen zwaar. Als je in deze tijd ziek bent, dan is dat nog indringender dan anders. En zeker ook als je afscheid moet nemen van een geliefde, mis je de vanzelfsprekendheid van mensen die alles met je kunnen delen.
Gelukkig merk ik ook dat er nieuwe mogelijkheden worden gezocht. Via de telefoon hebben veel mensen toch contact met elkaar. En vergaderingen worden via de laptop toch ook mogelijk. Ik waardeer zeer hoe een team uit onze gemeente de radiodiensten verzorgt. Zo kunnen wij toch samen kerkzijn en geloof en leven delen.
Dat wij Pasen niet kunnen vieren in de kerk vind ik wonderlijk. In al die jaren heb ik Pasen mogen vieren en mogen uitroepen: De Heer is waarlijk opgestaan! Het voelt leeg, maar juist nu hebben wij die boodschap meer dan ooit nodig.
Ik wil u/jullie, in welke omstandigheden u ook bent, sterkte toewensen in de komende weken. Pas goed op elkaar, houd afstand van elkaar, en wees toch heel betrokken op elkaar. Mag het Licht van Pasen, van de Opgestane Heer, ons leven verlichten en ons kracht, hoop en moed geven.
Een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

Bij de dienst
De komende twee weken heb ik twee bijzondere diensten in de Menorah.
De dienst van 1 maart mocht ik voorbereiden met de 25++ gespreksgroep. Zij werken ook volop mee in deze dienst. Wij hebben samen een aantal keren gesproken over de vraag: Wie is God voor mij? Dat is dan ook het thema van deze dienst. Wij hopen dat iedereen zich in deze dienst zal herkennen, maar vooral natuurlijk de “middengroep” in de kerk. De deelnemers zullen met ons delen wie God voor hen is. En er is natuurlijk ook volop ruimte voor zang en muziek.

Op 8 maart is er een uitzondering in het preekrooster. Het is namelijk op 4 maart 50 jaar geleden dat de Menorah in gebruik is genomen. Als kerkenraad willen wij in dankbaarheid gedenken wat dat voor de gemeente heeft betekend. Er is een prachtig dagprogramma samengesteld door de voorbereidingscommissie.
Wij beginnen de zondag met een dienst om 10.00 uur. Wij zullen stil staan bij de Bijbelse betekenis van de Menorah. Er is een grote zanggroep van gemeenteleden die mee zullen werken o.l.v. Nienke en Hans. Het zal naar ik hoop een dienst zijn van dankbaar terugkijken, maar ook van hoopvol vooruitkijken. Bovendien volgt na deze zondag ook onze bazaar. Dat zijn ook dagen die zo samenbindend zijn en uitstraling hebben naar de omgeving.
Ik heb er zin in.
U allen goede en gezegende diensten toegewenst,
Ds. Anne Henk Boschma

Bij de dienst van 16 februari in de Zuiderkerk
Op zondag 16 februari mag ik in de Zuiderkerk voorgaan. In Prediker 7 staan de bijzondere woorden: “Wees daarom niet al te rechtvaardig en meet jezelf geen overdreven wijsheid aan”. Ik wil in de dienst stilstaan bij deze woorden aan de hand van 1 Koningen 18: 1-16, waar het gaat over Obadja. Een uitdagende tekst die aan het denken zet.
Goede en gezegende diensten gewenst,
Ds. Anne Henk Boschma

Geestdrift op 16 februari
De voorbereidingen voor de Geestdrift van 16 februari zijn gestart. We hebben als titel gekozen “mens durf te leven” en gaan het hebben over durf en moed. Er is een activiteit bedacht waarbij we met zijn allen in beweging kunnen komen. Geschikt voor jong en oud. We zien jullie graag de 16e februari in de Menorah. De dienst start om 10:30 uur, vooraf is er koffie/thee.
De voorbereidingsgroep,
Anja Jonkman, Rudie Koetje, Wilma van der Meulen, Eric en Dorine Sloot

Pastorale vesper
Op zondag 16 februari hebben wij om 15.30 uur weer een pastorale vesper in de Menorah. In deze vesper lezen wij samen Psalm 108. In de berijmde versie staat: “Ja, hoger dan het hemels blauw is Heer uw goedheid en uw trouw”.
In deze vesper zullen wij onze gemeenteleden gedenken en een steentje met hun naam in de gedachtenisschaal leggen.
Na de dienst is er volop ruimte voor ontmoeting en het drinken van koffie en thee.
Graag tot ziens,
Ds. Anne Henk Boschma

Bij de dienst
Zingen in de Menorah met de Spijkerpakkenband
Zingen met topmuzikanten van de Spijkerpakkenband, met liederen zoals: Geprezen zij de Heer, Amazing Grace en: Heer, uw licht en uw liefde schijnen. Al eerder speelde deze eersteklas brassband in de Zuiderkerk, nu zullen ze ons opnieuw verrassen, ook met enkele luisterstukken. Ds. Peter Smilde gaat voor in deze dienst met als thema: Verrast door de hoop. De dienst begint om 10.30 uur. Weet je welkom!

Bij de diensten
Op zondag 26 januari mag ik voorgaan in de bijzondere dienst in de Menorah. Deze dienst zal in het teken staan van muziek. Het nieuwe liedboek geeft een grote variatie aan liederen. Een aantal liederen kan ook ondersteund worden met slagwerk. Samen met Hans Dorsman en zijn zoon Erik zullen wij zo een aantal liederen zingen en ik zal in mijn overdenkingen ook stilstaan bij de inhoud van de liederen. Wij zingen bekende en nieuwe liederen. Ik hoop dat de inhoud en de melodieën van de liederen tot ons mogen spreken.
Liederen kunnen de toonhoogte van het leven en van het geloof aangeven. Ik hoop dat samen met u te ontdekken.
Graag tot ziens,
Ds. Anne Henk Boschma

Van de Meent
Het jaar is alweer twee weken oud, maar ik wil u allen ook via het kerkblad “Folle lok en seine” toewensen; een gezegend nieuwjaar. Ik wil u ook bedanken voor alle goede wensen die wij mochten ontvangen.
Voor de Protestantse gemeente van Drachten wordt het een jaar van verandering en toegroeien naar een nieuwe situatie.
Voor wijk West is dat al het meest voelbaar, nu de Arke voor de reguliere diensten gesloten is. Het was zondag 29 december in de Arke een bijzondere en intense dienst, waarbij wij in dankbaarheid voor al het goede terug mochten kijken en toch hoopvol de toekomst aan willen gaan. Het was op zondag 5 januari goed dat in de drie vieringen de Paaskaars van de Arke werd binnengedragen om zichtbaar te maken dat wij samen “BIJ HET LICHT VAN CHRISTUS” verder mogen gaan.
Het zal de komende tijd wennen zijn en zoeken naar nieuwe wegen. Dat zal niet altijd vanzelf gaan, maar ik hoop dat wij met elkaar mee willen denken om weer samen te bouwen aan een thuisgevoel. Mag de Heer van de kerk ons daarbij zegenen om tot zegen te zijn.
Een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

Bij de diensten
Op zondag 5 januari mag ik voorgaan in de Zuiderkerk. Vanaf 1 januari verandert er veel in de Protestantse gemeente van Drachten. Inmiddels is dan de Arke gesloten en zijn de diensten en de kerken van en voor alle leden van de Protestantse gemeente. Dat willen wij ook zichtbaar maken aan het begin van de dienst. Ik wil waarschijnlijk stilstaan bij het thema “Woord om in te wonen”.
Op 5 januari mag ik in de middag het Heilig Avondmaal bedienen in een dienst in de Warrenhoven. En later die week, op donderdag 9 januari, mag ik het Avondmaal bedienen in een dienst in Zorgcentrum de Wiken.
Allen goede en gezegende diensten toegewenst,
Ds. Anne Henk Boschma

 

 

Ga naar boven